002: Hälsningsfraser.

Nu tänkte jag ta tillfället i akt och skriva ett inlägg om hälsningsfraser.

Hälsningsfraser används när man träffar någon och vill uttrycka någon form av social status. Man hälsar - oftast inte - på de man inte känner, därför att man inte har någon som helst social status med dessa. Däremot finns det en stor möjlighet att man hälsar på någon som man egentligen inte gillar överhuvudtaget, just bara för att man setts förr, vet personens namn och/eller har en social bakgrund.
Det finns många olika sorters hälsningsfraser, den mest använda, populäraste och välkända är nog ordet/hälsningsfrasen "Hej". "Hej" kan sägas på många olika sätt.. Det finns de som skriker ut hej:et så att det låter mer "HEEEEEEJ", man kan även säga det kort, enkelt och snabbt så att mottagaren inte riktigt hinner uppfatta vad den talande/låtande personen säger, det blir mer som ett kort och obegribligt läte. Den sistnämnda lätesgörningen kan tas till då man inte känner personen allt för väl, eller inte har någon större (eller inte någon alls) plats i personens hjärta. I dessa fall brukar dock den mottagande personen uppfatta lätet och direkt förstå det som ett "Hej", som svar kan den försttalande personen få en enkel nickning eller en sorts "halssträckning".
Det finns också mer kärleksfulla hälsningar. Eller nej, det finns det nog inte förresten. I dessa fall sitter det kärleksfulla mer i det efterkommande ordet, alltså inte i själva hälsningsfrasen. Fel av mig, ursäkta.
Dock finns det hälsningsfraser som är mer eller mindre lämpliga i (små)barns närvarande. När dessa är närvarande brukas ofta hälsningsfraserna "Halloj" eller "Tjenamojsan". Dessa hälsningsfraser har bildats med hjälp av en vanlig, kort och enkel hälsningsfras samt ett suffix. Detta suffix innehåller oftast bokstäverna O och J då dessa låter skojiga i folkmun.
Det finns också ett fenomen som kallas avskedsfraser, men det finns en anledning att du inte finner dessa under hälsningsfras-fliken, de hör helt enkelt inte hemma i detta inlägg!
Det var allt för idag! Adjö och glad påsk!
/ Erika.


PS. Det finns såklart andra hälsningsfraser/hälsningssätt också.


Kommentarer
Postat av: Anonym

Bra att veta tkr jag! :)

2009-04-12 @ 14:30:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0